Blogs.

Voor jezelf beginnen: hoe pak je dat aan?

Voor jezelf beginnen als ondernemer, je zit er misschien aan te denken. Een bedrijf starten is op zich niet heel moeilijk, maar hoe zorg je er nu vanaf de start voor dat jouw onderneming een groot succes gaat worden? In je eigen onderneming gaat veel tijd en energie zitten. Daarom is het belangrijk dat je aan de slag gaat met iets dat bij je past en waar je veel motivatie van krijgt. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Succesvol voor jezelf beginnen. Hoe doe je dat?

voor-jezelf-beginnen-idee

 

Voor jezelf beginnen en het beste idee

Wil je niet meer voor een werkgever werken maar zelf een succesvol ondernemer worden? Dan is het in eerste instantie natuurlijk heel belangrijk om een goed idee te hebben voor jouw bedrijf. Mogelijk heb je al een idee voor een bedrijf. Het zou ook kunnen dat het gewoon bij je kriebelt om een eigen onderneming te hebben maar het is misschien nog niet helemaal duidelijk waarin.

Het beste idee voor een onderneming is niet altijd het beste idee voor jóuw onderneming. Bedenk niet alleen waar je heel succesvol mee kunt worden maar vooral wat jij leuk vindt om te doen: waar ligt jouw passie? Je zult straks 24/7 bezig zijn met jouw onderneming, zeker bij de start. Het is dus super belangrijk om juist dat te doen waar jij gelukkig van wordt.

Om het beste idee voor jouw onderneming te bedenken is het goed om een brainstorm te houden. Je kunt dit alleen doen maar het is misschien beter om dit samen met iemand te doen die jou goed kent. Zo kom je waarschijnlijk tot inzichten die je in je eentje niet had gekregen. Bovendien is het veel leuker en energieker om samen te brainstormen dan alleen.

Hoe ontdek je wat jouw passie is?

Het is makkelijk om te zeggen dat je dat moet gaan doen waar jouw passie ligt. Het is echter niet altijd even makkelijk om te zeggen wat nu precies je passie is. Misschien heb je een passie voor Netflix maar het is lastig om daar je onderneming aan op te hangen. Om te ontdekken wat jouw passie is kun je ervoor kiezen om eens met andere ondernemers mee te lopen. Je hebt vast mensen in je netwerk die een eigen onderneming hebben. Door mee te lopen ontdek je wat je wel en niet leuk vindt.

Door mee te lopen met andere ondernemers kom je tot de ontdekking waar jouw passie ligt!

Wat je ook zou kunnen doen is het bezoeken van dagen bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en Rabobank. Zij organiseren op regelmatige basis ‘startersdagen’. Hier komen veel startende ondernemers op af. Wanneer je hierheen gaat kun je inspiratie opdoen door met andere ondernemers te praten en hun verhaal aan te horen.

voor-jezelf-beginnen-expertise

 

Voor jezelf beginnen: doen waar jij goed in bent

Als je voor jezelf gaat beginnen is het slim om iets te gaan doen waar je goed in bent. Op die manier haal je er ook meer plezier uit. Enkel je passie volgen is niet genoeg. Je kunt wel een passie hebben voor het bakken van taarten, maar als niemand jouw taarten lust dan valt er geen droog brood te verdienen!

Probeer te ontdekken waar jouw sterke punten liggen. Vaak kun je zelf al ongeveer zeggen wat je sterke punten zijn, maar vraag hiervoor zeker je omgeving om input. Vraag mensen op je huidige werk, je familie en vrienden zodat je van verschillende mensen te horen krijgt wat je goed kunt.

Op het moment dat je vraagt om input voor je sterke punten kun je meteen vragen waar jouw minder sterke, of zwakke, punten liggen. Als je weet waar je zwakke punten liggen kun je realistischer aan de gang met ondernemen. Wanneer jij bijvoorbeeld niet goed bent met cijfers is het misschien handig om bij het opstellen van een financieel plan voor je onderneming iemand mee te laten kijken.

ondernemingsplan-schrijven

 

Ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan is het fundament, de basis, voor jouw onderneming en daarmee succesvol ondernemen. Neem dus als je voor jezelf gaat beginnen voldoende tijd om een goed ondernemingsplan te schrijven. Binnen dit ondernemingsplan zijn er een aantal zaken die je zeker moet uitlichten. Neem zeker het volgende op in je ondernemingsplan:

  • Jouw persoonlijke verhaal
  • Jouw bedrijfsidee inclusief naam, rechtsvorm, locatie en algemene voorwaarden
  • Een marketingplan
  • Een financieel plan

Meer weten over het ondernemingsplan? Lees het hier.

doelen-bepalen

 

Waar staat jouw onderneming voor?

Bij voor jezelf beginnen is het echt belangrijk om je doelen te bepalen. Zo geef je richting en inhoud aan jouw onderneming. Voor het bepalen van doelen kun je als basis bijvoorbeeld de Golden Circle van Simon Sinek gebruiken. Je bepaalt voor jouw onderneming wat de ‘why’, ‘how’ en ‘what’ is. Eigenlijk bepaal je zo het algemene doel van jouw onderneming. Als je dit scherp hebt voor jezelf kun je ook gemakkelijker subdoelen stellen voor jezelf en voor je onderneming!

Zorg er daarnaast ook voor dat je vanuit die Golden Circle jouw missie en visie bepaalt. Je missie moet sturend, motiverend en richtinggevend zijn. Jouw visie is het langetermijndoel van je organisatie. Wanneer je dit scherp hebt en je communiceert ook actief aan de hand van jouw missie en visie laat je jouw identiteit zien. Bovendien vinden eventuele medewerkers in de toekomst het ook belangrijk om te weten waar je bedrijf voor staat.

Voor jezelf beginnen: meer tips voor succes

Met bovenstaande geef je jezelf een kickstart om succesvol voor jezelf te beginnen. Uiteraard is dit niet het enige waar je rekening mee moet houden. Belangrijke zaken waar je nog meer rekening mee moet houden zijn volgens ons de volgende:

  • Bepaal jouw verdienmodel: waar ga jij je omzet vandaan halen?
  • Bepaal wie jouw concurrenten zijn en doe het nét iets anders dan jouw concurrenten: zoek waarin jij je onderscheidt en zet hier vol op in.
  • Ga op zoek naar klanten. Dit kan op allerlei manieren, maar voor startende ondernemers zien wij vaak dat het bezoeken van een netwerkbijeenkomst een goede manier is om aan klanten te komen.
  • Bedrijfspand nodig? Ga dan op zoek naar een goed kantoor voor jouw bedrijf. Kies je voor een afgelegen kantoor in the middle of nowhere of kies je voor een bruisend bedrijfsverzamelgebouw waar je meteen een mooi netwerk kunt opbouwen?

Meer weten over succesvol ondernemerschap? Check dan onze gratis whitepaper met 5 succesfactoren in het ondernemerschap én de topsport. Wij leggen de parallellen tussen deze twee uit met topsporter Elodie Kuijper!

cta-whitepaper