0-uren contract, wat is dat?

Wat is een 0-uren contract?

Als ondernemer zonder HR-afdeling moet je zelf de knoop doorhakken als het gaat om arbeidscontracten. Een 0-urencontract lijkt op het eerste gezicht een handige en flexibele oplossing: je roept een medewerker op als er werk is en betaalt alleen de gewerkte uren. Ideaal bij seizoenspieken of onvoorspelbare drukte. Maar wat betekent dit contract écht voor jou en je medewerker? Welke rechten en plichten komen erbij kijken? Lees verder in dit HR-woordenboek en wij leggen je uit hoe je een nul-urencontract goed inzet zonder juridische problemen.

Wat staat er in een 0-uren contract?

Een nul-urencontract is niet zomaar een losse afspraak; het is een arbeidsovereenkomst met specifieke regels. Om misverstanden en juridische problemen te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken op papier te zetten.

Belangrijke onderdelen van een 0-urencontract:

✔️ Werkuren en oproepregeling
Je spreekt af dat de medewerker op oproepbasis werkt. Maar hoe lang van tevoren moet je oproepen? Wettelijk gezien moet dit minimaal 4 dagen van tevoren (tenzij anders afgesproken in de cao). Wil je de oproepkracht toch annuleren? Dan moet je alsnog het loon voor de opgeroepen uren betalen.

✔️ Minimumloon en toeslagen
Een medewerker met een nul-urencontract heeft recht op minimaal het wettelijk minimumloon. Ook gelden toeslagen zoals voor overwerk, avond- en weekenddiensten, als dit in de cao is vastgelegd.

✔️ Vakantiedagen en vakantiegeld
Net als iedere andere medewerker bouwt een oproepkracht vakantiedagen en vakantiegeld (8% van het bruto loon) op. Dit kan apart worden uitbetaald of in verlofuren worden opgenomen.

✔️ Loondoorbetaling bij ziekte
Een oproepkracht heeft recht op doorbetaling bij ziekte. De eerste twee jaar moet je als werkgever minimaal 70% van het loon betalen, maar dit mag niet onder het minimumloon uitkomen.

✔️ Duur en beëindiging van het contract
Een 0-urencontract mag maximaal 2 jaar duren; daarna ontstaat recht op een vast contract. Na 12 maanden ben je verplicht om een aanbod te doen voor vaste uren op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren in dat jaar.

Wil je het contract beëindigen? Dit kan via de oproeptermijn, de einddatum of via een proeftijd (als die in het contract is opgenomen).


Wanneer kies je als ondernemer voor een 0-urencontract?

Wij begrijpen dat je het wellicht moeilijk vindt of je nou moet kiezen voor een vast- of een 0-urencontract. Want wanneer is een 0-urencontract handig?

  • Je werkt met seizoensgebonden pieken
  • Je hebt flexibele inzet nodig zonder structurele uren
  • Je wilt een nieuwe medewerker eerst een tijdje aan het werk zien, voordat je een vast aantal uren biedt

Maar let op: als je iemand structureel oproept (bijvoorbeeld wekelijks), kan er een recht op vaste uren ontstaan. Dat betekent dat je medewerker na 12 maanden een aanbod moet krijgen voor een gemiddeld aantal uren.

0-uren contract

Welke rechten heeft iemand bij een nul-urencontract?

Zowel jij als werkgever als jouw medewerker(s) hebben verschillende rechten bij het aangaan van een 0-urencontract. Hier moet je je beiden goed aan houden om het dienstverband soepel te laten verlopen.

Rechten werkgever bij een 0-urencontract

Als ondernemer heb je óók rechten. Je kunt iemand flexibel inzetten, maar moet rekening houden met een oproeptermijn van minimaal 4 dagen (tenzij anders afgesproken in de cao).

Welke wetten en regels gelden er bij een 0-urencontract?

✔️ Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) – beschermt oproepkrachten tegen onzekerheid
✔️ Maximumtermijn van 2 jaar – daarna moet je een vast contract aanbieden
✔️ Recht op vaste uren na 12 maanden – berekend op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren.

Rechten werknemer bij een 0-urencontract

Veel ondernemers denken dat een oproepkracht minder rechten heeft dan vaste medewerkers. Dat klopt niet! Een nul-urencontract geeft je medewerker recht op:
✔️ Minimumloon (ook als er minder werk is dan gehoopt)
✔️ Doorbetaling bij ziekte (minimaal 70% van het loon)
✔️ Een vast urenaanbod na 12 maanden

Vragen over een 0-urencontract? Mettom helpt!

Een 0-uren contract kán een slimme keuze zijn, zolang je de regels goed toepast. Wij begrijpen dat dit niet altijd makkelijk is. Heb je vragen of wil je zeker weten dat jouw contracten juridisch waterdicht zijn? Neem contact op met Mettom voor advies op maat.

Plan vrijblijvende afspraak

MEER WETEN OVER WET- EN REGELGEVING?