Wat is zwangerschapsverlof?

Wanneer je een medewerker in dienst hebt die zwanger is heeft zij op een zeker moment recht op zwangerschapsverlof. Zij krijgt dan vrij om zich voor te bereiden op de bevalling. Het zwangerschapsverlof is het verlof in de periode voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heeft je medewerker recht op bevallingsverlof. Dit is een periode nadat je medewerker bevallen is.

Hoe lang zwangerschapsverlof?

Je medewerker heeft recht op een verlofperiode van 16 weken. Het zwangerschapsverlof gaat maximaal 6 weken en minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum in. Dit mag jouw medewerker zelf kiezen. Wanneer jouw medewerker ervoor kiest om 6 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum met verlof te gaan, heeft zij nog 10 weken bevallingsverlof. Wanneer je medewerker ervoor kiest om 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan, heeft zij logischerwijs 12 weken bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof uitkering aanvragen

Jouw medewerker ontvangt, anders dan bij ouderschapsverlof, tijdens de verlofperiode 100% loondoorbetaling. De betaling van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering komt voor rekening van het UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Deze uitkering wordt ook wel de WAZO-uitkering genoemd. Je moet als werkgever de uitkering aanvragen voor je medewerker. Let op: de uitkering wordt aan jou als werkgever betaald. Jij ontvangt dus de uitkering van het UWV. Tijdens het verlof betaal je het salaris van je medewerker op de normale manier door. Dit wordt standaard gedaan door het UWV. Mocht jij willen dat de uitkering direct aan je medewerker wordt uitgekeerd, dien je dit aan te geven. Dit is bijvoorbeeld handig voor jou als werkgever als je weet dat het dienstverband niet verlengd wordt tijdens de uitkeringsperiode.

Om de uitkering aan te vragen moet je weten wanneer jouw medewerker met verlof wil gaan. Dit kan dus tussen de 6 en 4 weken voorafgaand aan de uitgerekende bevallingsdatum zijn. De uitkering dien je 4 weken voor de ingangsdatum van het verlof aan te vragen.

Zwangerschapsverlof bij meerling

Is jouw medewerker zwanger van een meerling, een tweeling bijvoorbeeld? Dan heeft je medewerker recht op een langere periode verlof. In totaal heeft je medewerker dan recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van 20 weken.

Als jouw medewerker zwanger is van een meerling, gaat het zwangerschapsverlof maximaal 10 en minimaal 8 weken voorafgaand aan de uitgerekende bevallingsdatum in.

Meer weten over wet- en regelgeving omtrent personeel?

zwangerschapsverlof-wet-regelgeving-arbodienst

Blog: Arbodienst verplicht bij werkgeverschap

Wist je dat je als werkgever verplicht bent om een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Alles hierover lees je in onze blog.

wab-wet-en-regelgeving

Blog: Wat houdt de WAB in?

Als werkgever moet je rekening houden met de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Maar wat houdt deze wetgeving precies in?

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten