Blogs.

Regels tijd voor tijd: waar moet je rekening mee houden?

In het kader van goed werkgeverschap dien je je altijd aan de actuele wetgeving te houden. Het is lastig om deze wetgeving bij te benen, een payrollbedrijf kan je hierbij helpen. In 2019 is er het één en ander veranderd omtrent de regels tijd voor tijd. Wil jij helemaal niet bezig zijn met alle regels die komen kijken bij het werkgeverschap?

Bereken nu jouw kosten
 
Download gratis 10 tips

 

uitleg-tijd-voor-tijd

 

Wat is tijd voor tijd?

Even voor de goede orde: we spreken van tijd voor tijd wanneer iemand vrije uren krijgt voor extra uren die hij/zij bovenop zijn/haar contracturen werkt. Nu we het beide over hetzelfde hebben als het gaat om tijd-voor-tijd leggen we je graag uit wat er veranderd is in de wetgeving. 

In 2018 was het nog voldoende om een eventuele tijd-voor-tijd regeling schriftelijk met je medewerkers overeen te komen. Sinds 1 januari 2019 zijn de regels omtrent tijd voor tijd aangescherpt. Sinds die datum geldt een dergelijke regeling alleen nog als dit in de cao geregeld is. Wanneer het volgens de cao mogelijk is om tijd voor tijd te krijgen, moet de medewerker deze uren wel vóór 1 juli van het daaropvolgende jaar kunnen opnemen. Lukt dit niet? Dan moeten de overuren alsnog aan de medewerker worden uitbetaald.

Is er in de cao niks vastgelegd over overwerk? Dan is tijd-voor-tijd alleen toegestaan wanneer de medewerker minstens het minimumloon over de gewerkte uren krijgt uitbetaald. Wil jij helemaal niet bezig zijn met alle regels die komen kijken bij het werkgeverschap? Bereken nu jouw tarief voor het uitbesteden van jouw personeelszaken!

Bereken mijn tarief

 

voorbeeld-regels-tijd-voor-tijd

 

Een voorbeeld over de nieuwe regels

Jop is 23 jaar, werkt bij een reclamebureau en heeft een contract van 40 uur. Per 1 januari 2023 geldt bij een 40-urige werkweek een wettelijk minimumloon van €11,16 per uur. Jop verdient €11,52 en werkt heel regelmatig 52 uur per week in plaats van 40 uur. Wanneer we kijken naar wat hij in een week verdient als hij 52 uur werkt komen we uit op slechts €8,86 per uur. Dit is niet toegestaan omdat hij nu onder het minimumloon komt.

Vind jij deze regels ingewikkeld en overweeg je om gebruik te maken van een dienstverlening voor jouw personeelszaken? Download vrijblijvend ons e-book voor meer informatie.

Download e-book

 

tijd-voor-tijd-samen-mettom

 

Samen Mettom worden tijd voor tijd regels makkelijk!

De regels omtrent tijd voor tijd klinken misschien wat ingewikkeld. Als je kiest voor een samenwerking Mettom, kun je tijd voor tijd makkelijk vastleggen in ons portaal. Als je verder ergens tegenaan loopt als het gaat om tijd voor tijd óf andere vragen hebt omtrent het werkgeverschap kun je ook altijd bij Mettom terecht.

Weet jij niet precies welke regels voor jou van toepassing zijn? Hopelijk brengt bovenstaand verhaal jou wat verheldering maar mocht je er toch niet uit komen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Plan een vrijblijvende belafspraak