Blogs.

Salaris check: wat is een goede benchmark?

Voor een groeiende ondernemer die (voor het eerst) personeel aanneemt is het een vraag die vaak speelt: “Hoeveel moet ik mijn medewerker betalen?” Dit is geen makkelijke vraag en het vinden van een antwoord kan een lastige zoektocht zijn. Gelukkig zijn er benchmarks die fungeren als een soort salaris-kompas dat jou helpt om te navigeren door de wereld van salarissen. Bij Mettom vinden we het heel belangrijk dat je jouw medewerker het juiste salaris betaalt en daarom hebben we benchmarks ontwikkeld voor zowel de marketing- als de IT-branche. Deze blog gaat dieper in op de materie van het kiezen van het juiste salaris zodat jij goed beslagen ten ijs komt als je een nieuwe medewerker gaat aannemen.

Download marketing benchmark Download IT benchmark
salaris-benchmark-berekenen

 

Een marktconform salaris berekenen

Het vaststellen van een marktconform salaris kan een lastige puzzel zijn voor jou als groeiende ondernemer. Benchmarks spelen hierin een cruciale rol. Het begint allemaal met het kennen van jouw branche en de functiespecifieke salarissen binnen jouw branche. Maar hoe kom je daar achter? Hier komen benchmarks om de hoek kijken. Hoewel ook deze lastig te vinden zijn, hebben wij voor de marketing- en de IT-branche goede benchmarks samengesteld. Ben je werkzaam in een andere branche en kies je voor een samenwerking met payroll organisatie Mettom? Dan kunnen wij jou altijd adviseren over een passend salaris. Met een groot personeelsbestand in uiteenlopende branches zijn er altijd functies die lijken op de functie die jij een medewerker gaat aanbieden. Wil je zelf aan de slag met het bepalen van het salaris? Houd dan in ieder geval rekening met ervaring van de potentiële medewerker en het opleidingsniveau. Wil jij hulp bij dit soort zaken én je focussen op je core business? Wellicht is een samenwerking Mettom dan iets voor jouw bedrijf. Bereken meteen jouw tarief.

Ontdek alles over onze kosten

 

 

Hoe gebruik je een salariskompas?

In een salariskompas, ook wel een benchmark genoemd, vind je veel informatie die jou kan helpen om het beste salaris en de juiste functie te kiezen voor jouw medewerker. Maak stap voor stap gebruik van zo’n benchmark zodat je de juiste keuzes maakt als het gaat om het salaris van jouw medewerker.

1. Check wat voor soort benchmark bij jouw bedrijf past.

Er zijn veel benchmarks gemaakt voor salarissen. Ben jij een groeiende marketing- of IT-ondernemer? Zoek dan vooral niet verder en download ons benchmark via onze downloadpagina.

2. Definieer de functie van jouw medewerker

Omschrijf de functies binnen jouw organisatie en bekijk hoe deze aansluiten op de benchmark. Kader de functies binnen je bedrijf af op basis van de benchmark.

3. Bepaal het functieniveau van jouw medewerker

Voor Mettom maken we gebruik van een junior, medior en senior niveau. Hierin kijken we naar een stukje werkervaring: 0-2 jaar, 3-5 jaar en 5+ jaar werkervaring.

4. Kijk in welke salarisschaal jouw medewerker zit

Kijk op basis van de functie en het functieniveau in welke salarisschaal jouw medewerker valt. Let op: niet iedere benchmark biedt dit aan, maar in de benchmarks van Mettom vind je altijd een salarisschaal met bijbehorende functies.

5. Bepaal het salaris

Bepaal op basis van de salarisschaal en het functieniveau welk salaris je jouw medewerker kunt bieden. In onze benchmarks vind je dit in de salarisstructuur, handig opgedeeld in 3 niveaus.

6. Andere arbeidsvoorwaarden

Ga na of je ook nog andere arbeidsvoorwaarden kunt bieden. Vaak zijn deze ook opgenomen in een salariskompas. De benchmark van Mettom is zo uitgebreid dat er ook extra beloningsmogelijkheden en trainingen zijn opgenomen om een compleet beeld te geven.

Check onze benchmarks

 

Marktconform salaris bepalen aan de hand van een benchmark

Benchmarks spelen een steeds grotere rol bij het bepalen van een marktconform salaris. Ze bieden een waardevol inzicht in salaristrends in een specifieke branche, bijvoorbeeld de IT- of de marketingbranche. De benchmarks die wij als Mettom aanbieden, wij noemen het ook wel de werkgeverswijzer voor IT en de werkgeverswijzer voor marketing, helpen jou om een beleid rondom salarissen te baseren op concrete data. En dit helpt je niet alleen om eerlijke en concurrerende salarissen te bieden, maar draagt ook bij aan het aantrekken en behouden van goede medewerkers voor jouw bedrijf. Een benchmark helpt jou om een professionelere werkgever te zijn. Bovendien helpt het je om profielen te koppelen aan functies.

Download e-book goed werkgeverschap

Wat is een goede benchmark?

Een goede benchmark biedt meer dan alleen een salarishuis waarin verschillende salarissen zijn opgenomen. Een kwalitatieve benchmark, zoals wij die voor de IT- en marketingbranche hebben samengesteld, is gebaseerd op betrouwbare en actuele data én is specifiek genoeg om relevant te zijn voor jouw organisatie en de rollen die je wil invullen.

Een goede benchmark is gebaseerd op betrouwbare en actuele data.

In aanvulling op betrouwbare data bevat een goede benchmark ook aanvullende informatie zoals de ideale profielen voor bepaalde functies, gedetailleerde functieomschrijvingen, mogelijkheden voor training bij die functies en alternatieve beloningsmogelijkheden. Daarnaast wordt een benchmark regelmatig geüpdatet bij bijvoorbeeld inflatie of algemene verhogingen. Op deze manier heb je altijd de meest recente gegevens om salarissen op te baseren. 

benchmark-van-mettom

 

Salaris benchmarks van Mettom

Bij Mettom weten we hoe belangrijk het is om de juiste salarissen te bieden om je medewerkers te binden. Vanuit goed werkgeverschap vinden we het bovendien belangrijk dat het salaris dat jij biedt, aansluit op jouw branche. Onze benchmarks zijn complete documenten met salarissen, functieprofielen, trainingsmogelijkheden en beloningsmogelijkheden. Op deze manier krijg je een compleet beeld van wat je een medewerker kunt bieden.

Bij Mettom helpen we je graag om een marktconform salarisbeleid op te stellen dat zowel aantrekkelijk is voor jou als werkgever als voor jouw medewerkers. Met onze salaris benchmarks als basis ben je goed uitgerust om de juiste talenten aan te trekken en te behouden om jouw bedrijf te laten groeien! Download ons benchmark voor IT hier en ons benchmark voor marketing hier. Ben je niet werkzaam in één van de bovenstaande branches maar wil je wel advies over het salaris? Met onze uitgebreide klantenkring kunnen we onze klanten ook van advies voorzien als het gaat om het salaris. Weten wat dat kost? Check het met onze payroll calculator.

Check de payroll calculator