Blogs.

10 tips voor het vergroten van werkgeluk: werkgeluk werkt!

Werkgeluk: een hot item in de HR-wereld. Gelukkige medewerkers zorgen voor meer omzet en een succesvol bedrijf. Investeren in werkgeluk betaalt zich dus vaak dubbel en dwars terug: werkgeluk werkt! Voordat je je verder verdiept in het voor je medewerkers aanbieden van een werkgeluk training of het inhuren van een werkgelukdeskundige nemen we je in deze blog mee in 10 praktische tips voor het vergroten van werkgeluk. Zo kun je zelf aan de slag met het werkgeluk van jouw medewerkers! Liever op een later moment lezen? Download dan gratis de whitepaper!

cta-whitepaper

 

10 tips in het kort

  1. Geef minstens één compliment per dag
  2. Maak lol met je collega’s
  3. Heb interesse in je collega’s
  4. Vier successen
  5. Effectief werken: maak een planning
  6. Schrijf op wat jouw dag positief maakt
  7. Omarm verschillen
  8. Heb vertrouwen in je medewerkers
  9. Zorg voor een inspirerende werkplek
  10. Opleidingsmogelijkheden voor jouw medewerkers

Samen met collega’s werken aan werkgeluk

1. Geef minstens één compliment per dag
Geef iedere dag een compliment aan je collega of aan je naaste. Zorg ervoor dat jouw compliment relevant is en uit geen waardering omdat je denkt dat het moet. Hierdoor zul je zien dat als je iedere dag een compliment geeft je je hierdoor positiever voelt. Bovendien ervaren anderen jou als een fijne collega en dat bevordert een goede werksfeer. Sommige mensen vinden het lastig om complimenten te geven, maar anderen vinden het lastig om complimenten te ontvangen.

2. Maak lol met je collega’s
Neem af en toe een momentje om het serieuze van de dag los te laten om samen met je collega’s flink te lachen. Dit hoeft uiteraard niet geforceerd te gaan, meestal gaat dit gewoon vanzelf. Worden er grapjes gemaakt door je collega’s? Probeer je niet af te sluiten voor dit soort momenten. Je zult zien dat dat helpt om meer plezier te krijgen in je werk en door dit soort momenten kun je de rest van de dag effectiever werken!

3. Heb interesse in je collega’s
Leer je collega’s echt kennen door bijvoorbeeld eens een blokje om te lopen met juist díe collega die je niet zo vaak spreekt. Door interesse in elkaar bouw je namelijk een positieve relatie met elkaar op. Dit is super belangrijk want je brengt wekelijks heel veel tijd met elkaar door en positieve relaties maken jou gelukkiger!

Succes-vieren-werkgeluk

 

Succes vieren

4. Vier successen!
Succes moet je vieren want het draagt bij aan een prettige werksfeer. Bij Mettom hebben we het 5-jarig en 7,5-jarig jubileum gevierd met een tripje naar het buitenland maar het is volgens ons net zo belangrijk om kleine successen te vieren. Heb je een mooie klant binnengehaald? Is je medewerker 5 jaar in dienst? Heb je jouw droomomzet behaald? Trek een keer een fles champagne open, bestel een lekkere taart of versier het kantoor. Dit wordt zeker gewaardeerd door je collega’s of medewerkers en het is een mooie manier om het geluk binnen jouw organisatie te benadrukken.

Effectief werken zorgt voor werkgeluk

5. Effectief en efficiënt werken: maak een planning
Maak een goede planning want dit zorgt er voor dat je je productiever voelt en dat je productiever bent. Wanneer je tijd verdoet heb je juist het gevoel niet productief te zijn. En dit resulteert weer in stress. Maak daarom iedere dag een planning met taken die je moet doen. Begin met de taak waar je het meeste tegenop ziet (dan ben je daar meteen klaar mee) en streep af wat je gedaan hebt. Door af te strepen heb je het gevoel dat je goed bezig bent en je bent oprecht productiever als je op deze manier werkt.

Lees hier de tips voor efficiënter werken!

 

6. Schrijf op wat jouw dag positief maakt
Schrijf aan het eind van iedere werkdag vijf dingen op die jouw dag positief hebben gemaakt. Het mogen grote of kleine dingen zijn. Als het jouw dag leuker heeft gemaakt, dan schrijf je het op. De meeste mensen onthouden negatieve ervaringen beter dan positieve. Door positieve ervaringen op te schrijven geef je deze meer aandacht en dit geeft een goed gevoel.

Inspirerende-werkplek-werkgeluk

 

Werkgeluk en personeel

7. Omarm verschillen
Geef je medewerkers de ruimte om zichzelf te zijn. Omarm dus verschillen. Wanneer je jezelf kunt zijn op je werk voel je je vrijer. Je zult zien dat deze verschillen elkaar kunnen versterken en dit zorgt natuurlijk voor een betere cultuur binnen jouw bedrijf. Daarnaast voelen mensen die zichzelf zijn zich vrijer en ervaren ze meer werkgeluk.

8. Heb vertrouwen in je medewerkers
Wanneer je jouw medewerkers vertrouwt en hen de ruimte geeft om hun werk in te delen zoals zij dit zelf willen creëer je een gevoel van wederzijds vertrouwen. Vertrouwen is de basis van iedere relatie en dit geldt ook voor de relaties op de werkvloer. Je medewerkers zullen hierdoor beter functioneren!

9. Zorg voor een inspirerende werkplek
Ook een inspirerende werkplek draagt eraan bij dat mensen zich meer op hun gemak voelen op het werk. Investeer in goede bureaus en stoelen en zorg voor een fijne sfeer met bijvoorbeeld planten. Een inspirerende en goede werkplek zorgt namelijk voor gezonde en gelukkige medewerkers die graag bij jou willen werken!

Competenties en vaardigheden

10. Opleidingsmogelijkheden voor jouw medewerkers
Zorg er ten slotte voor dat jouw medewerkers zich op professioneel en persoonlijk vlak kunnen blijven ontwikkelen. Bied bijvoorbeeld trainingen of sessies aan. Hierdoor blijven je medewerkers uitgedaagd en kunnen ze eventuele ambities waarmaken. Bij Mettom heeft iedere medewerker toegang tot een online opleidingsportaal. Binnen dit portaal bieden we meer dan 150 trainingen aan om medewerkers te laten werken aan hun competenties en vaardigheden. Voor veel medewerkers een gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde!

Heb jij het gevoel dat jouw medewerker nog niet alles uit zichzelf haalt maar weet je niet hoe je het aanbieden van een opleiding moet aanpakken? Lees het stappenplan voor het bieden van een opleiding in deze blog!