Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel en wanneer? - Mettom

Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel vakantietoeslag en wanneer moet dit betaald worden?

Het vakantiegeld uitbetalen is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar je als ondernemer misschien niet altijd rekening mee houdt. Toch is het uitbetalen van vakantietoeslag verplicht. Het vakantiegeld is een flinke kostenpost in de maanden mei en juni die ondernemers vaak vergeten. Hoe ga jij daarmee om? In deze blog vertellen we je meer over het uitbetalen van het verplichte vakantiegeld en de mogelijkheden om dit makkelijker te maken voor jou als ondernemer!

vakantiegeld-uitbetalen-in-mei

De regels rondom vakantiegeld

Als werkgever ben je verplicht om vakantiegeld uit te betalen aan je medewerker. Je kunt er dus niet voor kiezen om het niet te doen omdat vakantiegeld verplicht is. Je dient je bij het vakantiegeld in ieder geval aan de volgende regels te houden (per cao kunnen deze regels anders zijn, kijk dus als voor jouw bedrijf een cao geldt wat de regels dan zijn):

 • Wettelijk is vastgelegd dat het vakantiegeld minimaal 8% van het bruto jaarsalaris bedraagt. Is er voor jouw bedrijf een cao van toepassing? Dan kan het zijn dat het meer is dan 8%.
 • Het bruto jaarsalaris waarover het vakantiegeld wordt berekend, gaat over de periode van 1 juni tot en met 31 mei.
 • Het vakantiegeld betaal je uit in de maand mei. Mocht je dit anders willen zou je hierover schriftelijke afspraken kunnen maken met je medewerker.
 • Gaat jouw medewerker uit dienst? Dan heeft je medewerker recht op het vakantiegeld tot op dat moment. Dit bedrag aan vakantiegeld betaal je uit bij zijn laatste salaris.
 • Verdient jouw medewerker meer dan drie keer het minimumloon? Dan mag je afspreken dat je alleen het vakantiegeld berekent over het bedrag tot die drie keer.
 • Je kunt het uitbetalen van het vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Heb jij betalingsproblemen of zijn er andere redenen dat je het vakantiegeld niet kunt uitbetalen? Dan zou je schriftelijk met je medewerker overeen kunnen komen dat je de vakantietoeslag op een later moment uitbetaalt. Jouw medewerker moet het hier wel zelf mee eens zijn!
 • Heb je een zieke medewerker in dienst? Ook hij heeft recht op vakantiegeld. Je bent namelijk verplicht om jouw medewerker twee jaar lang het loon door te betalen. Zolang jij het loon moet doorbetalen, bouwt de medewerker vakantiegeld op.

De hoogte van het vakantiegeld berekenen

Het vakantiegeld bedraagt dus minimaal 8% van het brutojaarsalaris Dit bereken je door het maandsalaris te vermenigvuldigen met 12 maanden en dit weer te vermenigvuldigen met 0,08. Een voorbeeld bij een bruto maandsalaris van €2.000,- ziet er als volgt uit: €2.000,- x 12 x 0,08 = €1.920,- aan vakantiegeld. Let op: het vakantiegeld bereken je over de periode 1 juni t/m 31 mei. Is jouw medewerker korter dan 12 maanden in dienst? Dan wordt het vakantiegeld naar rato berekend. Wil je het vakantiegeld vaker dan eens per jaar, bijvoorbeeld maandelijks uitbetalen? Dan moet je hierover afspraken maken in de arbeidsovereenkomst van je medewerker.

Wanneer moet vakantiegeld uitbetaald worden?

Het vakantiegeld uitbetalen doe je in principe in mei en deze uitbetaling brengt hogere kosten met zich mee in de maanden mei en juni. In mei betaal je het loon van de maand mei uit plus het netto vakantiegeld, in juni betaal je de normale loonheffing over de maand mei én de loonheffing over het vakantiegeld. Dit kan dus een extra hobbel zijn voor jou als werkgever. Omdat het uitbetalen van vakantietoeslag verplicht is, kom je er dus niet onderuit om deze hobbel keer op keer te nemen.

De jaarlijkse betaling van het vakantiegeld is een extra hobbel voor veel ondernemers omdat je te maken krijgt met hogere kosten.

Het is slim om iedere maand en voor iedere medewerker een reservering te maken voor de vakantietoeslag en dit geld ook echt apart te zetten. Dan ben je voorbereid op de maanden mei en juni! Houd er daarnaast rekening mee dat je het vakantiegeld op tijd uitbetaalt aan je medewerker. Als je dit niet doet kun je namelijk een boete krijgen die kan oplopen tot 50% van het verschuldigde loon.

Moet er ook vakantiegeld betaald worden over een bonus?

Als werkgever betaal je in principe geen vakantiegeld over bonussen, een 13e maand of een winstuitkering. Je betaalt dus alleen vakantie geld over het vaste salaris dat jouw medewerker verdient. Mocht er een cao gelden voor jouw bedrijf dan kan het zijn dat er in de cao andere afspraken hierover zijn gemaakt. Een medewerker heeft trouwens wel recht op vakantiegeld als hij of zij ziek is.

vakantiegeld-en-payrolling

Vakantiegeld & payrolling: een oplossing?

Als je af wilt zijn van de hoge kosten en druk op je liquiditeiten in de maanden mei en juni in verband met de jaarlijkse betaling van het vakantiegeld, is payrolling een goede invulling van jouw personeels- en salarisadministratie. Bovendien zorg je er met payrolling voor dat je als professionele werkgever gezien wordt. Als je samenwerkt met een payrollbedrijf kun je jouw medewerkers waarschijnlijk meer bieden dan dat je zelf zou kunnen. Denk aan een goed pensioen, een opleidingsportaal en een WGA-aanvullingsverzekering!

Bij payrolling betaal je iedere maand één bedrag voor al jouw personeelskosten. En daar is vaak een reservering voor het vakantiegeld bij inbegrepen. Hierdoor kom je nooit voor onverwachte kosten te staan als het gaat om jouw personeel.

Kunnen wij jou helpen met jouw personeel? En wil jij af zijn van die hoge kosten die ieder jaar in mei en juni terugkomen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten