Blogs.

Wat kost een werknemer? 7 kostenposten die ondernemers vaak vergeten

Wat kost een werknemer? Heb jij dat ooit al eens berekend? Bij personeel aannemen komt veel kijken. Je betaalt niet alleen het brutosalaris maar de kosten van personeel hebben veel meer in zich! In gesprek met ondernemers zien we regelmatig dat er veel kosten zijn die vaak vergeten worden. En dan loopt het, als je alles zelf doet, snel op!

Wil jij één factuur voor al jouw personeelszaken? Overweeg dan om je personeelszaken uit te besteden aan een professional. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan.

Bereken jouw payrolltarief
 
Bekijk e-book personeelskosten
 

Wat zijn loonkosten?

Bij Mettom begrijpen we hoe belangrijk het is om de financiën van je bedrijf goed te beheren. Een van de grootste kostenposten voor werkgevers zijn de loonkosten. Maar wat zijn loonkosten precies? Loonkosten zijn alle kosten die een werkgever maakt voor het in dienst hebben van een werknemer. Dit gaat verder dan alleen het salaris dat aan de werknemer wordt betaald. Denk bijvoorbeeld aan werkgeverspremies voor sociale verzekeringen, pensioenregelingen, ziektekostenverzekering, vakantiegeld en andere arbeidsvoorwaarden. Je kunt je misschien voorstellen dat al deze loonkosten weer administratie, risico’s en verschillende facturen met zich meebrengen. En daar hebben we bij Mettom iets op bedacht! Met onze dienstverlening nemen wij alle kosten rondom jouw medewerker samen in één factuur. Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken en heb je tijd om met andere zaken bezig te zijn.

Plan een belafspraak

Wat kost een werknemer? Er zijn veel kostenposten!

Er zijn veel kosten die horen bij personeel. Maar wat kost een werknemer? Als je een goede checklist hebt voor een nieuwe medewerker, vergeet je de belangrijkste zaken waarschijnlijk niet. Houd bij het aannemen van personeel niet alleen rekening met de basiskosten zoals het brutosalaris. Heb jij al gedacht aan de volgende onderdelen bij het berekenen van de kosten voor je eerste werknemer?

 • Verzuim en een eventuele verzekering hiervoor
 • Pensioenregeling en de werkgeverskosten die hierbij horen
 • Kosten voor je salarisverwerker of HR-adviseur
 • Vakantiegeld in de maand mei
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden (denk aan opleidingsmogelijkheden)
 • Juridische kosten bij een geschil
 • Een eventueel zwangerschapsverlof van je medewerker
Download de checklist eerste medewerker
 
wat-kost-een-werknemer-verzuim

 

Verzuim: belangrijk om niet te vergeten bij het berekenen van jouw personeelskosten.

Hoog oplopende verzuimkosten zijn een groot risico voor groeiende werkgevers. Wist je namelijk dat een zieke medewerker maar liefst €250 per dag kost? De verzuimkosten bestaan uit een aantal verschillende kostenposten waarmee je rekening moet houden als je medewerker ziek wordt.

 • Loondoorbetaling: als jouw medewerker ziek is, moet jij als werkgever twee jaar lang minimaal 70% van het laatstverdiende loon doorbetalen. Het salaris mag niet onder het minimumloon uitkomen. Let op: valt jouw bedrijf onder een cao? Dan krijg je vaak te maken met hogere percentages die je moet doorbetalen bij ziekte!
 • Kosten voor begeleiding rondom verzuim en re-integratie: als jouw medewerker ziek is, moet je de stappen van de Wet Verbetering Poortwachter volgen. In deze wetgeving staat dat jij als werkgever, samen met je medewerker, bedrijfsarts of arbodienst, er alles aan moet doen om jouw medewerker weer snel aan het werk te krijgen. De kosten die hiermee gemoeid zijn kunnen flink oplopen!
 • Vervanging van je zieke medewerker: is jouw medewerker langdurig ziek? Dan is het misschien nodig om jouw medewerker voor een (langere) periode te vervangen. Je neemt dus een extra medewerker aan ter vervanging. Deze nieuwe medewerker moet ook betaald worden. Tegelijkertijd ben je ook verplicht om het salaris van je zieke medewerker door te betalen.

Uiteraard kun je veel van dit soort verzuimkosten vermijden met een verzuimverzekering. Zo’n verzekering is echter erg duur. Het is bij kosten personeel berekenen een vaak vergeten kostenpost en tegelijkertijd ook een hele dure! Wil jij nooit meer te maken krijgen met hoge verzuimkosten?

Plan een belafspraak
 
kosten-werknemer-berekenen-pensioen

 

Pensioenregeling: jij als werkgever betaalt flink mee aan het pensioen!

Heb jij eraan gedacht om een pensioenregeling af te sluiten voor jouw medewerkers? Het pensioen is een onmisbare arbeidsvoorwaarde en het hoort volgens ons bij goed werkgeverschap. De beste werkgevers hebben een pensioenregeling voor hun personeel. De kosten van het pensioen zijn echter niet de minste. Heb jij gedacht aan de volgende kosten als het gaat om het pensioen?

 • Het afsluiten van een pensioenregeling kun je niet zelf regelen, je hebt hier een expert voor nodig. Hiervoor maak je (eenmalig) kosten, denk aan afsluitkosten van ongeveer €2500,-
 • Voor het pensioen betaal je iedere maand een werkgeversdeel aan de pensioenvoorziening waarvoor jij hebt gekozen.
 • Je betaalt jaarlijks onderhoudskosten aan de partij waar jij het pensioen hebt ondergebracht. Denk hierbij aan een bedrag van ongeveer €600.
10 tips voor goed werkgeverschap [gratis download]
 

Kosten voor jouw salarisverwerker of HR-adviseur

De salarisadministratie ga je, als je begint met het aannemen van personeel, waarschijnlijk niet zelf doen. Je hebt dus altijd te maken met een salarisverwerker of HR-adviseur. En die werken uiteraard niet voor niks. Vergeet de kosten van de salarisverwerker dus niet op te tellen bij jouw personeelskosten.

opleidingsplatform-goodhabitz

 

Vakantiegeld in de maand mei: een jaarlijks terugkerend ‘hobbeltje’

Jouw medewerker heeft recht op 8% vakantiegeld van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in de maand mei of juni. 8% van het bruto jaarsalaris komt neer op ongeveer één maandsalaris. In de maand mei moet je dus rekening houden met dubbele personeelskosten. Voor veel ondernemers is dit een kostenpost waar zij niet direct rekening mee houden bij kosten personeel berekenen, maar het is wel een belangrijke. Voor de maand mei betekent dit namelijk een financiële hobbel die je ieder jaar weer moet nemen.

Wat kost een werknemer samen met secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij kosten personeel berekenen denk je misschien niet direct aan secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw personeel. Toch is het, zeker in deze tijd waarin het heel moeilijk is om de juiste medewerker te vinden en te binden, super belangrijk om hierover na te denken. Heb jij bijvoorbeeld al gedacht aan de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw personeel?

 • Opleidingsmogelijkheden
 • WGA-aanvullingsverzekering
 • Collectieve verzekeringen
E-book goed werkgeverschap [gratis]
 
juridisch-zwangerschap-personeelskosten

 

Juridische kosten bij een geschil: heb jij die meegerekend?

Je denkt er bij het aannemen van die medewerker misschien niet over na, alles is koek en ei. Toch kan het op een zeker moment minder gezellig worden tussen jou en je medewerker. Mocht er op arbeidsrechtelijk gebied iets spelen, krijg je te maken met juridische kosten die je hiervoor moet maken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Hiervoor moet je schakelen met een jurist en deze kosten lopen altijd flink op!

Zwangerschapsverlof van een medewerker: ook hier komen kosten bij kijken!

Een medewerker die met zwangerschapsverlof gaat kost, ondanks dat je hiervoor door de overheid wordt gecompenseerd, alsnog ongeveer €500 per maand. De Wazo (Wet Arbeid en Zorg) houdt namelijk geen rekening met een verhoging van het salaris in de laatste maanden, het doorlopen van de pensioenregeling en verzekeringen en dekt niet de volledige werkgeverslasten. Er zijn dus altijd nog kosten die je moet maken als jouw medewerker met zwangerschapsverlof gaat. Had jij hieraan gedacht bij kosten personeel berekenen?

loonkosten-per-werknemer-berekenen

 

Hoe bereken je loonkosten per werknemer?

Als je wilt weten wat de loonkosten zijn van een individuele werknemer, moet je alle kosten die de werkgever maakt voor deze werknemer bij elkaar optellen. Begin met het salaris dat de werknemer ontvangt, inclusief vakantiegeld. Daarnaast moet je ook de werkgeverspremies voor sociale verzekeringen, pensioenpremies en andere arbeidsvoorwaarden bij het salaris optellen. Vergeet niet om ook indirecte kosten mee te nemen, zoals opleidingskosten en administratieve kosten voor het beheren van de salarisadministratie en personeelszaken. Bij Mettom maken we werkgeven graag een stukje makkelijker. Met onze payroll calculator bereken je in 1 minuut wat de totale loonkosten zijn als je jouw medewerker via payrolling Mettom aanneemt.

Bereken loonkosten

Loonkosten berekenen: de beste formule

Je krijgt met heel veel kosten te maken als je personeel gaat aannemen. Is er een manier om die oplopende kosten te vermijden? Volgens ons wel! Als jij jouw personeelszaken uitbesteedt aan payroller Mettom, zijn alle bovenstaande (en nog veel meer) kosten gedekt doordat je enkel de kosten van payroll betaalt. Jij krijgt 1 factuur voor echt al jouw personeelskosten! En dat zorgt voor een serieuze kostenbesparing.

 • 1 factuur voor al het personeel betekent veel minder administratie en inkoopfacturen
 • Wij dragen het risico bij verzuim én zorgen voor een juiste begeleiding
 • Wij regelen de pensioenvoorziening voor jouw medewerkers
 • Je hebt geen extra kosten meer voor een salarisverwerker want dat doen wij ook!
 • Het vakantiegeld hoef je niet meer in één keer te betalen want het zit berekend in ons tarief
 • De belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw medewerkers zitten inbegrepen in het payrolltarief (denk bijvoorbeeld aan een uitgebreid opleidingsplatform)
 • Wij hebben een eigen jurist in dienst, ook hiervoor betaal je geen extra kosten
 • Om meteen de juiste medewerker aan te nemen, bieden we bij Mettom 2 gratis PPA assessments aan
 • We bieden een geautomatiseerd verlofportaal zodat ook het verlof meteen goed vastgelegd wordt

Bij Mettom betaal je één bedrag voor al jouw personeelskosten. Zo krijg je nooit meer te maken met vergeten kostenposten en hoef jij je dus geen zorgen meer te maken over oplopende kosten.

Bereken jouw payrolltarief
 
Plan een belafspraak