Payrolling: de 10 meest voorkomende fabels én feiten! - Mettom

Payrolling: de 10 meest voorkomende fabels én feiten!

Payrolling: volgens ons een goede manier om personeel aan te nemen! Helaas bestaan er veel fabels over payrolling. En wij weten uiteraard dat deze misvattingen over payrolling niet waar zijn! In deze blog behandelen we de 10 meest voorkomende fabels mét de bijbehorende feiten, want: payrolling zorgt ervoor dat jij de beste werkgever wordt voor jouw personeel!

Nu geen tijd om de hele blog te lezen? Download onze infographic!

kosten-payroll-opbouw

1. Payrolling is duur

Als je personeel in dienst neemt zijn er diverse instanties die je helpen om administratief alles in goede banen te leiden. Zo moet je een loonheffingennummer aanvragen bij de Belastingdienst, heb je een boekhouder of salarisadministratiekantoor nodig voor het verwerken van de salarisstroken en loonaangiften, heb je een partij nodig die je kan helpen om een juist arbeidscontract op te maken, moet je een verzekeraar zoeken om het ziekterisico van je personeel af te dekken etc. Alles bij elkaar een forse kostenpost! En wat als het even niet loopt zoals het zou moeten gaan en je krijgt te maken met een langdurig zieke medewerker en de verplichtingen rondom de Wet Verbetering Poortwachter? Of het botert even niet meer helemaal met je medewerker en je wilt afscheid nemen middels een vaststellingsovereenkomst? Dan krijg je te maken met forse kosten!

Wanneer je de samenwerking aangaat met een payrollorganisatie worden alle bovenstaande werkzaamheden uit handen genomen. De kosten van payrolling zijn waarschijnlijk lager dan je denkt. Een payroll-organisatie is specialist in werkgeverschap en heeft veel mensen is dienst en profiteert daardoor van schaalvoordelen. Hierdoor worden flinke kostenbesparingen gerealiseerd en daar profiteer je van. Het tarief dekt alle personeelskosten zoals werkgeverslasten, verzekeringen en pensioen. Op andere kosten hoef je niet te rekenen want binnen het tarief zijn alle bijkomende kosten inbegrepen. Veel payrollbedrijven bieden overigens nog wat mooie extra’s zoals opleiding en secundaire arbeidsvoorwaarden.

payrolling-alleen-voor-grote-organisaties

2. Payrolling is alleen voor grote organisaties

In het verleden werd de payroll dienstverlening nog wel eens ingezet door grotere bedrijven om zo een groep medewerkers over een langere periode een tijdelijk arbeidscontract te kunnen bieden of te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Door aanpassing van regelgeving, een verdere professionalisering en regulering van de branche middels een NEN-4400-1 normering en vooral de laatste wetswijziging middels de WAB is dit definitief verleden tijd.

Payrolling is bij uitstek geschikt voor ondernemers die hun eerste medewerker gaan aannemen en voor bedrijven met 1 tot circa 20 medewerkers. Ontzorgen op het gebied van personeelszaken is het belangrijkste argument om van de dienstverlening gebruik te maken. Evenals het wegnemen van het ziekterisico van het personeel. Deze vraagstukken spelen vooral bij kleine werkgevers en dit zorgt ervoor dat payrolling uitermate geschikt is voor kleinere bedrijven.

payrolling-tijdelijke-dienstverbanden-en-ander-loon

3. Payrolling is alleen voor tijdelijke dienstverbanden

Er zijn payrollers die enkel tijdelijke dienstverbanden of vakantiekrachten verlonen maar de meeste partijen bieden ook contracten voor onbepaalde tijd. Het meeste voordeel is te behalen als je alle medewerkers onderbrengt bij je payroll-partner want dan heb je heel je HR uitbesteed. Het zou jammer zijn dat als je je medewerker een contract voor onbepaalde tijd wilt aanbieden, je alsnog alles zelf moet gaan inrichten. Een belangrijke vraag om aan je payroll dienstverlener te stellen is dus of ze ook medewerkers voor onbepaalde tijd in dienst nemen.

4. Medewerkers op de payroll hebben een ander loon

Al sinds lange tijd geldt voor alle payrollbedrijven dat zij de inlenersbeloning moeten volgen. De inlenersbeloning is erop gericht dat de payrollmedewerker hetzelfde salaris verdient en ook daadwerkelijk ontvangt als de overige personeelsleden van het bedrijf waar hij of zij werkt. Sinds 1 januari 2020 is de WAB in werking getreden en geldt dat de medewerker recht heeft op alle arbeidsvoorwaarden zoals die gelden bij de opdrachtgever, dus het is een misvatting dat medewerkers op de payroll een lager loon krijgen dan medewerkers die rechtstreeks bij het bedrijf in dienst zijn.

payrolling-en-pensioen

5. Medewerkers bouwen bij een payrollorganisatie geen pensioen op

In veel gevallen is in een cao geregeld dat je verplicht bent om pensioen af te dragen maar als er op jouw bedrijf geen cao van toepassing is ben je niet verplicht een pensioenregeling af te sluiten. Aan de ene kant is deze vrijheid natuurlijk prettig maar als je de juiste medewerkers wilt binden is het belangrijk ook je secundaire arbeidsvoorwaarden op orde te hebben.

Een goed pensioen is onmisbaar als je het hebt over goed werkgeverschap. Veel ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening kiezen voor payrolling omdat ze dan direct een pensioenregeling aan hun personeel kunnen aanbieden en niet zelf een dure pensioenregeling hoeven af te sluiten. Door payrolling bouwen dus misschien wel meer mensen pensioen op!

6. Payrolling is alleen voor nulurencontracten, oproepkrachten en vakantiekrachten

Werkgever is echt een vak apart. Door het werkgeverschap uit te besteden behoudt je de focus op je kernactiviteiten en wordt je een professioneel werkgever. Payrolling is zeker niet alleen voor vakantiekrachten, medewerkers met een nulurencontract of oproepkrachten. De grootste risico’s bij het aannemen van personeel hebben te maken met medewerkers die een vaste arbeidsomvang per week hebben en een contract voor onbepaalde tijd. Door ook deze groep medewerkers onder te brengen bij een payroller breng je alle risico’s op personeelsvlak buiten de deur (zoals bijvoorbeeld het ziekterisico).

Een payroll-dienstverlener is specialist in werkgeverschap en neemt daardoor de gehele personeelsadministratie uit handen. Van arbeidscontract tot loonbelastingverklaring, van werkgeversverklaring tot loonstrook, van vaststellingsovereenkomst tot pensioenregeling, alles ligt bij de payroll-partij. Op deze manier worden ook kleine werkgevers professioneel werkgever en voelen ook medewerkers met een fulltime dienstverband dat zaken goed zijn geregeld.

7. Payrollen is hetzelfde als uitzenden

Dit is zeker niet het geval. Het grote verschil is dat een uitzendbedrijf vraag en aanbod bij elkaar brengt en een payroller doet dat per definitie niet. Een payroller heeft dan ook geen uitgebreid kantorennetwerk en intercedenten nodig en dat resulteert in een veel lagere kostprijs. Wel ligt het juridisch werkgeverschap bij de payroll-organisatie. Een uitzendorganisatie speelt vooral in op de behoefte aan flexibiliteit in het personeelsbestand, een payroller neemt de volledige personeelszaken over.


verschil-payroll-uitzenden
payrolling-band-met-personeel

8. Door personeelszaken uit te besteden verlies je de band met je personeel

Een payrollorganisatie wordt juridisch gezien de werkgever, maar operationeel gezien stuur jij nog steeds je medewerkers aan. De leiding over en toezicht op de werkzaamheden blijft bij jouzelf.

Een payroller regelt alle zaken rondom de personeelsadministratie maar gaat niet over de planning. De werkgever blijft op de werkvloer de leiding houden en zo houden werknemers gewoon contact met hun baas. Het persoonlijke contact blijft daarom hetzelfde, de payrollorganisatie zorgt er enkel voor dat zaken beter zijn geregeld. Want door de samenwerking krijgen je medewerkers allerlei extra’s zoals bijvoorbeeld toegang tot een digitale leeromgeving en diverse kortingen op leuke uitjes. Ook zorgt Mettom voor andere secundaire arbeidsvoorwaarden. En dat zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid!

payrolling-en-goed-werkgeverschap

9. Door payrolling verlies je eerder je baan

Ook dit is echt een misvatting. Een payroll-organisatie kan evenveel tijdelijk arbeidscontracten aanbieden als dat een ‘normale’ werkgever kan. Vaak wordt een payrollbedrijf vergeleken met een uitzendbureau maar dat is niet het geval. Het is dus niet zo dat je ineens je baan kunt verliezen zoals dat bij een uitzendbureau wel kan. In veel gevallen is het zelfs zo dat dankzij payrolling mensen eerder een baan in loondienst krijgen.

Veel ondernemers worden in hun groei belemmerd doordat ze zelf geen personeel durven aannemen aangezien ze opzien tegen alle risico’s rondom het werkgeverschap. Het risico op ziekteverzuim van het personeel is vaak de grootste belemmering om personeel aan te nemen. De Kamer van Koophandel heeft hier een onderzoek naar gedaan en als belangrijkste reden om geen personeel aan te nemen geeft 47% van de ondervraagden aan dat ze de verantwoordelijkheid en risico’s niet aandurven. Een payrollorganisatie neemt deze risico’s weg en daardoor durven veel ondernemers de stap toch te zetten!

10. Payrolling doet afbreuk aan goed werkgeverschap

Een payrollorganisatie is gespecialiseerd in werkgeven en de meeste kleine werkgevers niet. Dit geeft eigenlijk al meteen aan dat bovenstaande stelling niet terecht is. Door samen te werken met een payrollbedrijf zijn alle zaken rondom personeelszaken (salarisadministratie, personeelsadministratie, contractbeheer, verzuimrisico, juridische zaken) gewoon beter geregeld en heb je tijd over om je personeel te coachen en gezamenlijk te focussen op jullie kernactiviteit zonder met allerlei randzaken bezig te zijn. En focus op zaken waarvan je energie krijgt resulteert bijna altijd in succes. Uitbesteden van je personeelszaken aan de juiste specialist zorgt dus voor goed werkgeverschap.

Payrolling iets voor jou?

Hebben wij je overtuigd van de meerwaarde van payrolling voor jouw bedrijf? Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Of wil je eens sparren over HR-zaken met één van onze adviseurs? Plan dan een vrijblijvende belafspraak! We praten je graat bij over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten