Blogs.

Werkplezier ontraadseld: de sleutel tot een gelukkige werkomgeving

Werkplezier: een onmisbare schakel voor medewerkers binnen jouw organisaties. Het binden van de juiste medewerker aan jouw bedrijf wordt in een krappe arbeidsmarkt steeds belangrijker. Het hebben van plezier op het werk is voor veel medewerkers één van de belangrijkste voorwaarden om binnen een bedrijf te blijven werken. Bovendien zorgt werkplezier ervoor dat je medewerker productiever is en daarmee behaal jij hogere omzetten. Win-win, dus! In deze blog vertellen we je alles over werkplezier. Wil jij weten hoe je het werkplezier en daarmee de binding met je mensen kunt vergroten? Hieronder lees je er alles over.

Werkplezier

 

Wat betekent veel werkplezier in de hedendaagse cultuur?

Tegenwoordig is werkgeluk voor medewerkers veel meer dan alleen maar tevreden zijn met een baan. Medewerkers willen tegenwoordig niet meer alleen een hoog salaris. Ze willen plezier hebben in hun werk en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het hebben van een goede band met collega’s. Er zijn veel meer factoren die invloed hebben op het werkplezier van jouw medewerker. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Uitdaging: zorg voor uitdagend werk voor je medewerker. Door een stukje uitdaging blijft hij/zij namelijk gemotiveerd.
  • Persoonlijke ontwikkeling: geef jouw medewerker de kans om zich te blijven ontwikkelen op persoonlijk vlak. Hierdoor zal jouw medewerker het beste uit zichzelf halen.
  • Flexibele werktijden: een goede werk-privébalans is heel belangrijk. Het bieden van flexibele werktijden kan het werkplezier binnen jouw organisatie ten goede komen!

Uiteraard zijn er meer factoren die van invloed zijn op het werkplezier van jouw medewerker. Hieronder bespreken we ze uitgebreid. Wil jij tips voor het vergroten van werkgeluk in één document? Download onze whitepaper!

Zo vergroot je het werkgeluk

 

Waarom is werkplezier zo belangrijk?

Als een medewerker werkplezier ervaart, gaat hij of zij gelukkig naar het werk. En dat proef je door de hele organisatie heen. Werkplezier zorgt ervoor dat jouw medewerker een stuk productiever is. Een medewerker die met plezier naar het werk gaat, is bovendien gemotiveerder én ze presteren beter. De kans op een burn-out is bij een medewerker die werkplezier ervaart bovendien een stuk kleiner dan bij een medewerker die geen plezier meer heeft in het werk wat hij of zij doet. En dat zorgt er dan weer voor dat een gelukkige medewerker minder vaak ziek is. Uiteindelijk zorgt werkplezier ervoor dat jouw onderneming succesvoller is: productieve medewerkers die niet zo vaak ziek zijn zorgen voor meer omzet én dus voor groei!

Praktische stappen om werkplezier te vergroten

Het vergroten van het werkplezier binnen jouw organisatie is volgens ons een must: gelukkige medewerkers leveren uiteindelijk meer op. Daarnaast zorgt het voor een prettige cultuur binnen jouw bedrijf. Maar hoe laat je medewerkers floreren? Werkplezier gaat niet alleen over met een lach naar het werk gaan. Het hele concept van werkplezier heeft veel meer in zich. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een ontwikkelingsplan, open communicatie en erkenning.

Wil jij jouw medewerker binden aan jouw bedrijf? Check onze whitepaper hierover.

Zo bind je medewerkers

 

Persoonlijke ontwikkelingsplannen

Tegenwoordig wil een medewerker zich blijven ontwikkelen om plezier te ervaren in het werk wat hij of zij doet. Persoonlijke groei zorgt ervoor dat jouw medewerker zelfverzekerder is en beter presteert. En dat zorgt er dan weer voor dat jouw medewerker gelukkiger is in het werk! Het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt jou en je medewerker om een eerste stap te zetten richting die ontwikkeling. Stel zo’n ontwikkelingsplan samen met jouw medewerker op en denk bijvoorbeeld aan de volgende onderdelen:

  • Het opstellen van doelen voor persoonlijke ontwikkeling
  • Welke stappen kan jouw medewerker zetten de komende jaren?
  • Hoe ga je samen die stappen zetten? Zet dit in een actieplan.

Let erop dat de doelen van jouw medewerker specifiek en meetbaar zijn opgesteld. Op deze manier kun je de groei van jouw medewerker daadwerkelijk meten en kan jouw medewerker echt laten zien dat hij of zij groei doormaakt.

Flexibele werktijden en open communicatie

Een sfeer van open communicatie binnen je bedrijf zorgt voor werkgeluk binnen jouw bedrijf. Misschien denk je dat open communicatie niet zoveel invloed heeft op het plezier in het werk, toch is niets minder waar. Door een open cultuur voelt een medewerker zich vrij om vragen te stellen maar ook om zelf met ideeën te komen.

Binnen een ‘moderne’ bedrijfscultuur past bovendien een flexibele manier van werken. Is het binnen jouw bedrijf mogelijk dat je medewerker op flexibele tijden werkt? En wellicht ook op een zelfgekozen plaats? Dan draagt dat bij aan het plezier in het werk en goed werkgeverschap. Let op: het blijft belangrijk om de connectie te houden met je medewerker. Wij vinden het daarom geen goed idee als je medewerker enkel en alleen thuis werkt. Dit vermindert namelijk ook de connectie met collega’s en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je medewerker zich minder gemotiveerd voelt.

Erkenning en waardering

Een stukje erkenning en waardering zorgt ervoor dat jouw medewerker zich gelukkiger voelt. Helaas zien we het vaak dat dit stukje ontbreekt: je geeft misschien vaker aan als iets niet goed is dan dat je complimenten geeft als iemand het wel goed doet. En dat moet anders! Geef daarom bewust complimenten aan je medewerker. En probeer die complimenten zo concreet mogelijk te maken. Benoem precies wat je goed vindt aan wat je medewerker doet. Zo kom je oprecht over. Een stukje waardering kun je ook tonen door af en toe iets extra’s te doen voor je medewerker. Denk alleen al aan een klein cadeautje als iemand jarig is. Dit zorgt ervoor dat je medewerker zich gewaardeerd voelt én met meer plezier naar het werk gaat.

Het belang van humor in werkplezier

Humor op het werk vergroot de productiviteit van je medewerker én verkleint het risico op een burn-out. Het maken van grapjes zorgt ervoor dat jouw medewerker met veel meer plezier naar het werk gaat. Dat betekent dus eigenlijk dat in een bedrijf waar veel gelachen wordt er minder mensen ziek zijn. Ook zorgt het voor een echt teamgevoel en is humor een mechanisme om met moeilijke dingen om te gaan. Humor is dus echt key in een gezond bedrijf!

Humor in werkplezier

 

Als de vonk verdwijnt: hoe ga je om met geen werkplezier?

Soms voel je aan een medewerker dat het vonkje verdwenen is. Je medewerker is bijvoorbeeld passief en er komen minder ideeën dan dat je gewend was. Of je medewerker zoekt geen gezelligheid meer op bij andere collega’s en kruipt in zijn of haar schulp. Voer een open dialoog met je medewerker over jouw gevoel. Jouw medewerker kan dan open en eerlijk vertellen over hoe hij of zij zich voelt. Probeer er samen aan te werken dat de vonk weer terugkomt. En dat doe je dus met die praktische stappen die we eerder bespraken. Lukt het echt niet meer om de vonk opnieuw te doen oplaaien? Dan kan het ook een idee zijn om samen met je medewerker te kijken naar andere opties. Bijvoorbeeld ander soort werk binnen je bedrijf. Of in het uiterste geval neem je afscheid van elkaar en gaat jouw medewerker door naar een andere functie waar hij of zij wel weer gelukkig wordt.

Tips om de beste werkgever te worden

 

Zo gaan je werknemers elke dag met een glimlach naar het werk

Uiteraard wil je dat jouw medewerker iedere dag met een glimlach naar het werk komt. Met bovenstaande tips en stappen zorg je ervoor dat je medewerker met plezier aan het werk gaat. Toch komt het soms voor dat het vonkje verdwijnt. Creëer een open omgeving waarin jullie het daar samen over kunnen hebben. Op deze manier motiveer je medewerkers om te werken aan werkplezier. En dat zorgt gegarandeerd voor succes voor jouw bedrijf!