Aanbod vaste uren oproepkracht

Ben jij een oproepmedewerker bij Mettom? Dan krijg je te maken met het urenaanbod als je 12 maanden hebt gewerkt op basis van een oproepovereenkomst. Wil je hier meer over lezen? Hieronder vind je meer informatie.

Wat houdt het aanbod in?

Sinds de introductie van Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geldt het urenaanbod: als je 12 maanden hebt gewerkt op basis van een arbeidsovereenkomst met 0 uren, dan krijg je een aanbod voor een vaste arbeidsomvang ter hoogte van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 12 maanden.

Wat verwachten we van jou?

Bij Mettom houden we in de gaten of en wanneer je een urenaanbod moet krijgen. Dit is een aanbod voor vaste uren per maand. We informeren jouw leidinggevende. Hij of zij heeft zo de mogelijkheid om het aanbod en de gevolgen hiervan met je te bespreken. Het aanbod wordt vervolgens aan jou als medewerker voorgelegd. Jij accepteert het aanbod of wijst het aanbod af:

  • Het accepteren van deze aanpassing betekent dat je ook daadwerkelijk aan de maandelijkse urenomvang moet voldoen. Je werkt of neemt, in overleg met de opdrachtgever, vakantie op. De flexibiliteit wordt dus minder en er zijn meer verplichtingen;
  • Je mag er ook voor kiezen om dit aanbod af te wijzen. Dit betekent dat je de huidige flexibiliteit behoudt op basis van een arbeidsovereenkomst van 0 uur per week en op de vertrouwde manier blijft werken.

Aanbod in het Mettom Portaal

Het aanbod wordt digitaal gedaan via het Mettom Portaal. Je wordt per mail op de hoogte gesteld van het feit dat er een aanbod voor je klaarstaat. De afwikkeling van het aanbod vindt plaats in het portaal zelf. Als je het aanbod accepteert, ontvang je binnen enkele dagen een addendum op jouw arbeidsovereenkomst. Dit moet je ondertekenen om de wijziging naar vaste uren definitief te maken.

Wijzigingen in jouw arbeidsvoorwaarden

Als je akkoord gaat met het aanbod, dan is het aantal uren de enige wijziging in de arbeidsvoorwaarden die voor jou van toepassing zijn. Alle overige arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd van kracht.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn keuze op het urenaanbod ook per mail, WhatsApp of telefonisch doorgeven?
Dit is helaas niet mogelijk. De keuze kan alleen in het Mettom Portaal worden gemaakt.

2. Mijn leidinggevende geeft mijn keuze aan jullie door! Is dit voldoende?
Dat mag maar dit is niet voldoende. We hebben altijd jouw keuze in het Mettom Portaal nodig. Je dient je keuze dus altijd in het Mettom Portaal te bevestigen. 

3. Wat gebeurt er als ik het aanbod accepteer?
Wanneer je het urenaanbod accepteert moet je aan de maandelijkse urenomvang voldoen. Je werkt of neemt, in overleg met je leidinggevende, vakantie op. De flexibiliteit wordt dus minder en je hebt meer verplichtingen.

4. Ik heb het urenaanbod geaccepteerd en wil vakantie opnemen. Kan dat?
In overleg met jouw leidinggevende kun je vakantie opnemen. Houd hierbij rekening met het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt volgens jouw arbeidsovereenkomst. Het actuele saldo aan vakantie-uren vind je op jouw laatste loonstrook. Vul jij in e-UUR zelf het urenbriefje in dat vervolgens door je leidinggevende wordt goedgekeurd?
Zorg er dan voor dat je de opgenomen vakantie-uren invult bij het urenbriefje van de desbetreffende periode.

5. Help! We hebben het een tijdje geprobeerd, maar ik wil toch meer flexibiliteit. Is dit nog mogelijk?
Geen probleem. In overleg met jouw leidinggevende kunnen we kijken naar de mogelijkheden om de contracturen te verlagen of weer aan te passen naar 0 uur.

6. Is mijn keuze definitief als ik het aanbod afwijs?
Als je 12 maanden na het eerste aanbod nog in dienst bent op basis van een arbeidsovereenkomst met 0 uren, doen wij opnieuw een aanbod. In overleg met de opdrachtgever kun je tussentijds eventueel vaste uren overeenkomen.