Declareren van reiskosten

Op deze pagina lees je meer informatie over het declareren van reiskosten. Declareren van reiskosten vindt digitaal plaats in je persoonlijke Mettom-omgeving. Aan de hand van onderstaande instructie kun je een declaratie indienen.

e-UUR

Je kunt je reiskosten declareren door een urenbriefje aan te maken. Dit doe je in e-UUR en daar navigeer je naartoe via het Mettom Portaal (tegel e-UUR). Zodra je ingelogd bent en je hebt gekozen voor e-UUR, zie je in het scherm een tegel ‘Uren invullen’. Je klikt op de tegel en selecteert vervolgens de maand waarover je de declaratie wilt indienen. Het urenbriefje wordt dan aangemaakt. Wanneer je een urenbriefje hebt aangemaakt, zie je dat links in het scherm staan.

Urenbriefje

Zodra je op de tegel ‘Uren invullen’ hebt geklikt, kom je in een urenbriefje uit met daarin een overzicht per week en diverse weeknummers daarboven. In de afbeelding zie je ‘Uren gewerkt [normaal] 100%’ staan met daarachter een drop down pijltje. Dit pijltje klik je aan en vervolgens kies je voor de optie ‘Reiskosten Bedrag Variabel onbelast’.

Bedragen en bijlage

Vervolgens kun je per dag de reiskosten invullen waar jij recht op hebt. Let op: je vult hier het bedrag in en niet het aantal gereden kilometers! Als je met het openbaar vervoer reist vul je hier het bedrag in dat de rit daadwerkelijk gekost heeft. Wanneer je met de auto hebt gereden dan kun je het totaal aantal gereden kilometers vermenigvuldigen met het voor jou geldende bedrag per kilometer (maximaal €0,23 onbelast per kilometer) om vervolgens op het juiste totaalbedrag uit te komen.

Bij iedere declaratie moet je een onderbouwing aanleveren. Zonder deze onderbouwing kunnen wij de declaratie niet aan je overmaken dus het is belangrijk dat je deze aanlevert. Als je reist met de auto dan kun je de onderbouwing aanleveren middels een Excel overzicht. Als je hebt gereisd met het openbaar vervoer lever je een afschrift van de gemaakte kosten of een afschrift van de rit bij ons aan. Voor andere declaraties hebben wij ten minste een btw-bon nodig. De onderbouwing kun je toevoegen door in het urenbriefje rechtsboven te klikken op ‘Overig’ en vervolgens op ‘Bijlage toevoegen’. 

Vervolgens kies je hier het bestand dat je wilt uploaden en geef je een omschrijving van het betreffende bestand.  

Formulier reiskostendeclaratie

Per 01-01-2024 mag jouw leidinggevende maximaal €0,23 onbelast vergoeden. Kijk in je arbeidsovereenkomst hoeveel cent per kilometer jij vergoed krijgt. 

Voor het registreren en declareren van de door jou gereden kilometers, kun je het formulier voor het berekenen van je reiskosten gebruiken.

Formulier reiskosten

Weekverloning

Je kunt de declaratie voor jezelf per dag invullen of aan het einde van de week in één keer. Als je jouw declaratie tussendoor wilt opslaan klik je in het urenbriefje linksboven op ‘Opslaan’. Wanneer je het urenbriefje volledig hebt ingevuld klik je op ‘Aanbieden. Als je het urenbriefje hebt aangeboden kun je het niet meer wijzigen. Jouw leidinggevende controleert jouw declaratie en keurt deze goed. Hierna komt de declaratie automatisch binnen bij Mettom voor verdere verwerking.

Je declaraties moeten iedere week op dinsdagmiddag geaccordeerd bij ons binnen zijn. Hierna kunnen deze niet meer meegaan met de verloning en worden je declaraties helaas pas een week later uitbetaald. 

Maandverloning

Je kunt de declaratie voor jezelf per dag invullen of aan het einde van de maand in één keer. Als je jouw declaratie tussendoor wilt opslaan klik je in het urenbriefje linksboven op ‘Opslaan’. Wanneer je het urenbriefje volledig hebt ingevuld klik je op ‘Aanbieden. Als je het urenbriefje hebt aangeboden kun je het niet meer wijzigen. Jouw leidinggevende controleert jouw declaratie en keurt deze goed. Hierna komt de declaratie automatisch binnen bij Mettom voor verdere verwerking.

Je declaraties moeten vier dagen vóór de salarisbetaling binnen zijn. Hierna kunnen deze niet meer meegaan met de verloning en worden je declaraties helaas pas een maand later uitbetaald. Het handigste is om een declaratie over een volledige maand in te dienen. Je biedt dan jouw declaratie dan pas aan in de volgende maand. Je krijgt je declaratie dan bij de eerstvolgende verloning uitbetaald.