Coronavirus en ondernemerschap: samen werken aan betere tijden - Mettom

Coronavirus en ondernemerschap: samen werken aan betere tijden

Het coronavirus zorgt ervoor dat we allemaal voor grote uitdagingen komen te staan. Hoe houd je je medewerkers aan het werk? Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien? En hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor betere tijden? We delen graag tips en ideeën met je om samen met je personeel te werken aan betere tijden!

Tips voor nu en na het coronavirus

 • Personeel heeft vaak de beste ideeën. Daag jouw medewerkers uit om te brainstormen over de toekomst. Waar zien collega’s commerciële kansen? Wat wilden jullie al maanden oppakken maar kwam er maar niet van? Heb je de afgelopen maanden geen tijd gehad om je prospectlijst rond te maken? Nu is het misschien de tijd om bovenstaande zaken op te pakken. Je kunt je personeel al een commercieel plan laten maken van A tot Z zodat jullie, als deze crisis voorbij is, samen aan de slag kunnen om de markt opnieuw te bestormen!
 • Stond een make-over van je bedrijf al lange tijd op de planning? Wellicht is nu een goed moment om de kwast in de hand te nemen en je bedrijf op te knappen. Misschien voor je gevoel niet de beste manier om je tijd te besteden maar als deze gekke tijd voorbij is heb je hier (hopelijk) geen tijd meer voor.
 • Zit jouw personeel thuis en hebben ze niet genoeg werk om vooruit te kunnen? Laat hen zich richten op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bij Mettom hebben we bijvoorbeeld een Mettom Academy waar onze (payroll)medewerkers meer dan 200 trainingen online kunnen volgen. Heb jij een dergelijk portaal niet tot je beschikking? Wellicht kun je zelf een simpele webinar ontwikkelen, naslagwerk dat je nog hebt liggen delen met je team of gebruikmaken van online leertools die je kunt vinden op internet.
 • Werkt jouw personeel vanuit huis? Probeer thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. Geef hen eventueel een fijne kantoorstoel of extra scherm mee naar huis zodat ze fijn kunnen blijven werken.
 • Houd veelvuldig contact met jouw personeel. De situatie rondom het coronavirus is niet alleen voor jou als ondernemer een onzekere tijd. Ook je medewerkers hebben last van deze situatie. Probeer je personeel betrokken te houden bij je onderneming. Zeker als iedereen thuiswerkt is het belangrijk om regelmatig in contact te blijven met je medewerkers. Zo begrijpen zij je ook beter en hebben jullie het gevoel dat je samen de schouders eronder moet zetten! Heb je een klein team? Dan kun je bijvoorbeeld Skypegesprekken houden. Met een groter team kun je misschien vaker mailen of appen.
 • Houd uiteraard de crisis- en stimuleringsmaatregelen van de overheid goed in de gaten en onderneem tijdig actie. Heb je hulp van je bank nodig, zorg er dan tijdig voor dat je je financiële stukken goed op orde hebt en panklaar hebt om aan te leveren als je zeker weet dat je je faciliteiten wilt verruimen. Schakel dus tijdig de hulp in van een expert als je zelf de benodigde kennis mist. Zorg dat je klaar bent om te schakelen.
 • Doe een beroep op goed werknemerschap. Het is in ieders belang om deze periode samen door te komen. Wellicht is de bereidheid van je medewerkers groot en staan ze ervoor open om voor een bepaalde periode terug te schroeven in  het aantal contracturen. Of om de komende periode een deel van hun vakantie-uren op te nemen indien er geen mogelijkheid is om thuis te werken.  Of wellicht is onbetaald verlof een optie? Ga in ieder geval het gesprek aan over waar zij kunnen helpen.
 • Ga met collega ondernemers in gesprek (kan ook telefonisch) over waar jullie elkaar in de toekomst kunnen helpen of introduceren. Vaak is hier de tijd niet voor maar nu wellicht ruimschoots. Benut deze! Een uitgebreide boswandeling zorgt vaak voor de meest creatieve ideeën.
 • Maak een personeelshandboek. Hoe groter je bedrijf wordt hoe meer behoefte er is aan standaard werkafspraken. Hoe is je bedrijf ontstaan, wat zijn  de kernwaarden, hoe ga je om met pauzes of thuiswerken, wat doe je bij jubilea, wie is je ideale klant?  Goed om dit een keer op te schrijven!
 • Laat je medewerkers een inwerkplan opstellen voor toekomstige nieuwe medewerkers. Waarschijnlijk weten zij als de beste wat er allemaal thuishoort in dit inwerkplan. Je toekomstige medewerker voelt zich sneller thuis en is veel eerder rendabel. Ideaal toch?

Blijf positief tijdens coronatijd!

Beste ondernemer, wellicht de belangrijkste tip van allemaal; blijf positief en ga op zoek naar kansen! Nu is de tijd om te laten zien wat voor type ondernemer je bent. Ga je in de acceptatie-modus en leg je je neer bij de crisis of toon je leiderschap en laat je zien dat je niet voor niets ondernemer bent geworden. Hoe moeilijk het nu ook lijkt, we komen deze bijzondere  tijd door en dan moet je klaar zijn om er volle bak voor te gaan!

Mocht je naar aanleiding van deze tips behoefte hebben om eens verder te sparren, laat het vooral weten! We helpen je graag verder.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten