Betekenis vaststellingsovereenkomst.
- home
- betekenis vaststellingsovereenkomst
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij partijen afspraken met elkaar maken over de oplossing van een geschil of een onzekere situatie. Deze overeenkomst kan bij veel geschillen worden getekend, maar komt vooral voor bij ontslag.
In een vaststellingsovereenkomst beëindigen de werkgever en de werknemer het dienstverband vrijwillig met wederzijds goedkeuren. Een gerechtelijke procedure kost vaak veel tijd, geld en energie en door een vaststellingsovereenkomst te tekenen behoudt de werknemer ook het recht op een WW-uitkering. Dit document tekenen heeft dus voor de werkgever én de werknemer voordelen.
Houd je het recht op een WW-uitkering na een getekende vaststellingsovereenkomst?
Als een werkgever niet meer tevreden is over een bepaalde werknemer dan geldt vaak dat de medewerker ook niet meer op zijn plek zit. In zo’n geval kun je meestal het beste besluiten om uit elkaar te gaan, want aan een ontevreden werkgever én werknemer heb je beide niks. Door een vaststellingsovereenkomst te tekenen wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd, maar behoudt de medewerker zijn recht op WW. Verder kunnen in een vaststellingsovereenkomst de werkgever en werknemer andere afspraken maken. Er zitten wel enkele voorwaarden aan een vaststellingsovereenkomst met recht op een WW-uitkering, namelijk:
- De werkgever moet het initiatief nemen betreft de beëindiging van het contract
- De opzegtermijn die geldt bij de werkgever blijft ook bij een vaststellingsovereenkomst gelden
- De werknemer moet niet verwijtbaar zijn voor het ontslag (ontslag op staande voet)
Wanneer aan deze voorwaarden kan worden voldaan, behoudt de werknemer na ontslag het recht op een WW-uitkering.
Wat zijn de belangrijkste punten uit een vaststellingsovereenkomst?
De belangrijkste punten uit een vaststellingsovereenkomst zijn:
- De ondergetekenden. Wie tekenen de vaststellingsovereenkomst?
- Inleiding. Wat zijn de overwegingen die tot het opstellen van deze overeenkomst hebben geleid? Deze overwegingen zijn belangrijk bij het aanvragen van een WW-uitkering dus hier moet in ieder geval staan dat het initiatief van het ontslag bij de werkgever ligt en dat er geen sprake is van een ontslag op staande voet. Een verschil van inzicht of een vervallen functie zijn mogelijke opties.
- Einddatum. Wat is de beëindigingsdatum in de vaststellingsovereenkomst. Er moet rekening gehouden worden met de opzegtermijn die geldt bij de werkgever. Mocht de werknemer nog een maand in dienst zijn na het tekenen van de overeenkomst dan staan er vaak ook afspraken in over hoe het werk tot die tijd ingevuld kan worden. Zo is het mogelijk om afspraken te maken dat de werknemer niet meer werkt, maar wel salaris krijgt.
- Eindafrekening. Eventueel opgebouwd vakantiegeld en vakantiereservering dienen nog verrekend te worden.
- Ontslagvergoeding. De werkgever en werknemer bepalen zelf wat de hoogte van de eventuele ontslagvergoeding is. Deze hoort dan ook in de vaststellingsovereenkomst te worden opgenomen. Daarnaast staat in de overeenkomst vaak of de werknemer aanspraak maakt op een transitievergoeding of niet.
- Recht op bedenktijd. Een werkgever is het verplicht om een bedenktijd in de vaststellingsovereenkomst op te nemen. Mocht de werknemer terugkomen op de beslissing om de overeenkomst te ondertekenen dan moet hij dit schriftelijk aan de werkgever laten weten en aangeven dat hij gebruik wilt maken van de bedenktijd.
- Ondertekening. Zowel de werkgever als de werknemer dient dit document te tekenen dus er moet ruimte zijn voor een handtekening.
Meer weten over professioneel werkgeverschap?
Blog: Functioneringsgesprek voeren: zo bereid je je voor als werkgever
Het functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou en je medewerker dat je in ieder geval één keer per jaar houdt. Lees er alles over in onze blog.
Blog: Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kan ik bieden?
Bij professioneel werkgeverschap horen ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Lees er in deze blog alles over.