RI&E

In de Overeenkomst van Opdracht die wij met jou hebben, is overeengekomen dat jij de leiding en het toezicht hebt over jouw medewerkers. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Omdat je zelf de leiding en het toezicht hebt over jouw personeel, ben je verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Jij bent als opdrachtgever verantwoordelijk voor de uitvoering van deze RI&E.

Mogelijkheden voor de uitvoering van de RI&E

Op het moment dat je minder dan 25 medewerkers en voor meer dan 40 uur personeel in dienst hebt, heb je de volgende mogelijkheden om een RI&E op te stellen:

  1. Zelf maken van een RI&E zonder hulpmiddelen. Deze RI&E moet je dan wel formeel laten toetsen. Dit kost ongeveer €650,-
  2. Het laten maken en toetsen van een RI&E door een professional. Dit kost tussen de €1.000,- en €1.200,-.
  3. Zelf maken van een RI&E via een hulpmiddel van een brancheorganisatie. Als deze RI&E erkend is, is toetsing door een specialist niet noodzakelijk. Als de betreffende RI&E niet erkend is, moet je deze nog laten toetsen door een specialist.

Heb jij voor maximaal 40 uur per week personeel in dienst? Dan ben je wel verplicht om een RI&E op te stellen maar deze hoef je niet te laten toetsen. Meer over het laten toetsen van de RI&E vind je hier.

Risico's als je geen RI&E hebt

Als je geen RI&E hebt opgesteld, loop je de volgende risico’s:

  • De arbeidsinspectie kan onverwacht voor de deur staan. Als je geen RI&E hebt, volgt er een boete van maximaal €4.500,-.
  • Schriftelijke inspectie: je moet dan de RI&E opsturen. Als je RI&E niet op orde is, volgt er een boete van maximaal €4.500,-.
  • Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt binnen jouw bedrijf, moet je hier melding van maken bij de arbeidsinspectie. Als je geen RI&E hebt, volgt er ook een boete van maximaal €4.500,-.

Wil je meer informatie over de RI&E? Check de website van het RI&E Steunpunt.