Wat is een cao?

Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst met afspraken over de arbeidsvoorwaarden die gelden binnen een bepaalde branche of organisatie. De afspraken die zijn overeengekomen in de cao zijn meestal gunstiger dan de afspraken die volgens de wet minimaal verplicht zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het minimumloon in de cao hoger ligt dan het minimumloon dat volgens de wet is vastgesteld.

In de individuele arbeidsovereenkomst mogen geen afspraken staan die nadelig afwijken voor de medewerker ten opzichte van wat er in de cao is afgesproken. De collectieve arbeidsovereenkomst gaat namelijk altijd voor op de individuele arbeidsovereenkomst. Uiteraard mag er wel van de afspraken uit de cao worden afgeweken wanneer dit gunstig is voor de medewerker zoals een hoger loon of meer vakantiedagen.

Waarom is een cao belangrijk?

Een cao zorgt voor duidelijke afspraken tussen werkgevers en werknemers. Door de gemaakte afspraken weet iedereen waar hij aan toe is. Wanneer een werkgever zich niet aan de afspraken uit de cao houdt dan kunnen medewerkers dit melden bij hun werkgever. Door de cao staan zij sterk in hun recht. Voor werknemers is het dus handig om de cao een keer door te nemen. Zo weet hij wat zijn rechten zijn.

Ook als werkgever is het belangrijk de collectieve arbeidsovereenkomst die op jouw bedrijf van toepassing is te kennen. Je moet je hier namelijk aan houden. Wanneer je dit niet doet, kan dit serieuze risico’s met zich meebrengen. Stel je voor dat je een medewerker een jaar lang te weinig betaalt volgens de cao. Deze medewerker kan dit te weinig gekregen salaris dan met terugwerkende kracht alsnog eisen. Dit omdat uit de cao blijkt dat dit het minimale is wat de medewerker moet krijgen. Het is dus belangrijk dat je bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst weet wat de afspraken uit de cao zijn, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Wie sluit een cao af?

In een cao staan uiteenlopende zaken zoals afspraken over het salaris, de vakantiedagen, toeslagen op gewerkte (over)uren of een verplichte aansluiting bij een pensioenregeling. Een cao wordt meestal afgesloten voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld één of twee jaar. Wanneer er na deze periode nog geen akkoord is over een nieuwe cao dan blijft de oude cao gelden. Werkgeversorganisaties en vakbonden spelen een belangrijke rol tijdens de cao-onderhandelingen. Zij voeren meestal de onderhandelingen, omdat niet alle werkgevers uit een bepaalde bedrijfstak aanwezig kunnen zijn. De werkgeversorganisaties en vakbonden strijden dan voor de belangen van de werkgevers en werknemers.

Wat als er geen cao van toepassing is?

Als er geen cao van toepassing is dan maak je als werknemer zelf afspraken met je werkgever die je vastlegt in de arbeidsovereenkomst. De werkgever moet zich bij het opmaken van een individuele arbeidsovereenkomst aan de regels van de arbeidswetgeving houden.

Voor bedrijven zonder verplichte cao is een samenwerking met een payrollbedrijf erg interessant. Omdat een pensioenregeling bijvoorbeeld niet verplicht is, maar in het kader van goed werkgeverschap wel wenselijk, kun je dit in samenwerking met een payrollbedrijf wél bieden. Normaal gesproken is het afsluiten hiervan erg duur, maar bij een payrollorganisatie zit dit in de omrekenfactor die je betaalt. Daarnaast kun je je personeel nóg meer voordelen bieden zoals collectiviteitskortingen en opleidingsmogelijkheden en heb je dus een mooi aanbod voor je personeel ondanks dat je geen cao hoeft te volgen.

Meer weten over personeel aannemen?

cao-personeel-aannemen

Blog: Waar moet je aan denken bij het aannemen van personeel?

Lees wat er allemaal komt kijken bij het aannemen van personeel: van het uitzoeken van een cao tot werving en selectie.

checklist-personeel

Checklist personeel aannemen

Waar moet je op letten wanneer je personeel gaat aannemen? Wat moet je administratief doen bij je eerste medewerker? En hoe ga je aan de slag met sollicitaties? Download deze checklist en streep jouw digitale checklist af!

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten